Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Οι μόνες φωτογραφίες αγωνιστών του 1821 από τη Χαλκιδική

Γεώργιος Φιλιππόπουλος από Φούρκα
Φιλίππου ή Φιλιππόπουλος ή Παραθυράς Γεώργιος:Γεννήθηκε στη Φούρκα. Πήρε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 και πολέμησε στην Κασσάνδρα, στα Ψαρά το 1824 και στη νότια Ελλάδα Το1825 υπηρετούσε ως στρατιώτης στο σώμα του Χατζηχρήστου στη «μάγκα» του Μανόλη Ολυμπίου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Μετά την απελευθέρωσή του κατατάχτηκε στον τακτικό στρατό. Το 1836 εντάχθηκε στην Οροφυλακή, όπου υπηρέτησε έως και το 1845, έτος κατά το οποίο, ως λοχίας, αιτήθηκε την απονομή αριστείου.Κατετάγη στην τάξη των στρατιωτών με Α.Π.Μ.8343 και Α.Ν.Μ.5009.

Κότζογλου Αναστάσιος από Βασιλικά
Ανήκε στη γνωστή οικογένεια Κότζογλου από τα Βασιλικά. Συμμετείχε στην επανάσταση της Χαλκιδικής με τον πατέρα του Βασίλειο και τον αδελφό του Δημήτριο. Η αποτυχία του κινήματος της Χαλκιδικής τον οδήγησε στη νότια Ελλάδα, όπου τάχθηκε υπό την οδηγία διαφόρων Πελοποννησίων, κυρίως,οπλαρχηγών. Με τον Χατζηχρήστο συμμετείχε στις μάχες που διεξήχθησαν στην Τρίπολη, στα Δερβενάκια, στο Ναύπλιο, στη Ναύπακτο και στη Θήβα. Για άγνωστο χρονικό διάστημα χο πατέρας του Βασίλειος χρημάτισε γραμματικός του οπλαρχηγού Μ. Γιατράκου,ακολουθώντας τον παράλληλα στις μάχες του Ναυαρίνου, της Καλαμάτας της Τραμπάλας και σε άλλα μέρη. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Κατετάγη στη δεύτερη τάξη των υπαξιωματικών με Α.Π.Μ.15676 και Α.Ν.Μ.4932

Αργύρη Δημήτριος
Αργύρη Δημήτριος :Γεννήθηκε στον Βάβδο. Πήρε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής και πολέμησε στο πλευρό του Εμμ. Παπά στις μάχες των Βασιλικών, της Γαλάτιστας, του Αγίου Όρους και της Κασσάνδρας, όπου τραυματίστηκε στο δεξί πόδι. Μετά το πέρας των πολεμικών γεγονότων στη Χαλκιδική κατέφυγε στις Σποράδες. Συνέχισε τον αγώνα στη νότια Ελλάδα υπό τις οδηγίες του Καρατάσου, του Αγγ. Γάτσου, του Ν.Κριεζιώτη και άλλων οπλαρχηγών, μαχόμενος στα Βρυσάκια, στο Τρίκερι, στη Σκιάθο, στον Σχοινόλακα, στην Αταλάντη, στην Αθήνα και ξανά στο Τρίκερι το 1827. Την περίοδο 1824-1825 παραβρέθηκε στην διαφύλαξη της Ύδρας. Το 1833 υπηρέτησε στο ΙΣΤˊτάγμα, υπό τον Αποστολάρα. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στη Σκιάθο. Κατετάγη στην δεύτερη τάξη των υπαξιωματικών με Α.Π.Μ.339 και Α.Ν.Μ.185.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου