Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ένας πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τη Χαλκιδική - Κοσμάς Δουμπιώτης

 
Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατο του Κοσμά Δουμπιώτη. Πέρα από τις πολλές πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση αυτού του λησμονημένου ευπατρίδη, άγνωστες παρέμεναν μέχρι πρόσφατα κάποιες εκφάνσεις της ζωής του. Ο Κοσμάς γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1820 κατά πάσα πιθανότητα στη Σκόπελο. Οι φυσικοί γονείς του καταγόταν από τη Νικήτη. Ο πατέρας του Κοσμάς σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή με τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική. Η μητέρα του έγκυος εγκατέλειψε την πατρίδα της και κατέφυγε στη Σκόπελο προκειμένου να σωθεί από τη μανία των Τούρκων. Εκεί γεννήθηκε ο Κοσμάς, κατόπιν η μητέρα του, χήρα πιά, έκανε δεύτερο με τον Στέργιο Δουμπιώτη μέλος της γνωστής οικογένειας. Δυστυχώς για τον θετό πατέρα του Κοσμά δεν είναι σχεδόν τίποτε γνωστό, η παράδοση αναφέρει πως και αυτός σκοτώθηκε σε κάποια από τις μάχες της επανάστασης. Ο Κοσμάς μεγάλωσε στη Σκόπελο, αργότερα κουβαλώντας το βαρύ όνομα της οικογένειας Δουμπιώτη βρήκε τον δρόμο προς τη στρατιωτική σταδιοδρομία ανοιχτό.
Έγινε ευρύτερα γνωστός στην ιστοριογραφία όταν το 1878 ανέλαβε να διεκπαιρεώσει το επαναστατικό κίνημα που οργανώθηκε στην περιοχή του Ολύμπου και του Λιτοχώρου. Ήταν με λίγα λόγια ο αρχηγός της ατυχούς επανάστασης του Ολύμπου το 1878.
 
 

Στις εκλογές του 1899 εξελέγη σε μεγάλη ηλικία βουλευτής Σκοπέλου.
Στις 31-10-1901 εξελέγη, ως ο γηραιότερος βουλευτής, προσωρινός πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε 8 μέρες μετά όταν εξέλεγη ο κανονικός πρόεδρος.
Ουσιαστικά διετέλεσε πρόεδρος της βουλής για μια βδομάδα.
Βουλευτής ήταν από τις 7-2-1899 έως τις 19-9-1902.
Απεβίωσε το 1922 στο γηροκομείο Αθηνών έχοντας τον βαθμό του συνταγματάρχη σε ηλικία 100 ετών.
Οι πρωταγωνιστές της επανάστασης του Ολύμπου το 1878
Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος, Ε.Κοροβάγγος, Κ.Δουμπιώτης, Κ.Φαρμάκης, Ν.Αξελός, Χ.Λελούδας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου